Webdesign 17 januari 2022

Wat zijn breadcrumbs en waar dienen ze voor?

Broodkruimels op tapijt

Breadcrumbs, ook wel kruimelpad, broodkruimelpad of broodkruimelnavigatie, kom je vaak tegen op websites of webshops. Misschien moet je nu gelijk denken aan het bekende sprookje Hans en Grietje. En daar heeft het eigenlijk ook wel een beetje mee te maken. Weet jij al wat breadcrumbs zijn en waarvoor ze dienen?

Wat zijn breadcrumbs?

Je hebt het vast eerder gezien. Het kleine navigatie overzicht van waar jij je als bezoeker bevindt op de website. Dit noem je breadcrumbs. Ze geven de pagina weer, waar de bezoeker zich op dat moment bevindt. Daarnaast kun je ook alle voorliggende subcategorieën zien, die de bezoeker is afgegaan om op de pagina te komen. Dit pad is uiteindelijk helemaal terug te leiden naar de homepagina. Kortom, het is dus heel simpel gezegd de afgelegde klik-route van de bezoeker.

Hieronder zie je een voorbeeld van onze klant Gas Las Centrum. 

Breadcrumbs_Gaslas

Waarom zijn breadcrumbs handig?

Breadcrumbs bieden veel overzicht aan de websitebezoeker. Misschien herken je het wel: je bent aan het navigeren op een website of webshop en klikt op verschillende subcategorieën. Uiteindelijk besluit je een paar pagina’s terug te gaan, maar je weet niet meer waar je allemaal op hebt geklikt.

Met de breadcrumbs zie je in één opzicht waar jij je bevindt en kan je makkelijk een paar stappen terug. Dit is vooral handig bij webshops waarbij er veel verschillende categorieën en subcategorieën zijn. Daar raak je namelijk snel de weg kwijt.

Bron afbeelding: Gas Las Centrum

Breadcrumbs en SEO

Een breadcrumb werkt ook heel goed voor SEO. Dat heeft te maken met dat dit navigatiepad uit interne links bestaat. En dat is nou net hoe zoekmachines de structuur van jouw website achterhalen.

Websites en webshops met goede breadcrumbs worden sneller geïndexeerd in de zoekmachines. Daarnaast ontvangen pagina’s op jouw website ook SEO waarde door gebruik te maken van interne links.

Wij gebruiken voor onszelf en onze klanten de handige plugin Yoast, om inzicht te krijgen in de punten, die nog verbeterd kunnen worden op het gebied van SEO. Dit is een handige tool die beschikbaar is in de back-end en de website pagina’s analyseert. Je kunt met deze tool zelfs heel gemakkelijk breadcrumbs toevoegen.

Bron afbeelding: Yoast

seo_beadcrumbs

Gebruiken of weglaten?

Breadcrumbs kunnen een handig hulpmiddel zijn om de bezoeker overzicht te bieden. Toch is het niet altijd nodig. Het is van belang om na te gaan of een navigatie in de vorm van een kruimelpad een toegevoegde waarde heeft op jouw website of webshop.

Eenvoudige websites met weinig informatieniveau’s hebben niet per se een kruimelpad nodig. Denk hierbij aan websites met maar twee of drie niveau’s. Bij ons maken we vaak gebruik van maar één of twee informatieniveau’s. Namelijk: de categorie die te vinden is in de menubalk en de eventueel onderliggende subcategorie. Daarom is er bewust voor gekozen om geen breadcrumbs te gebruiken.

Volgende story