Webdesign 9 februari 2022

Een custom cursor op jouw website? Dit zijn de opties!

Custom curser opties

De cursor (muispijl) wordt steeds vaker meegenomen in het ontwerp van een website of webshop. Het is een klein onderdeel, maar je kan er een hoop creativiteit en originaliteit in kwijt. Maar wat is het eigenlijk en wat zijn de opties? Lees gauw verder!

Wat is een custom cursor?

Het woord spreekt eigenlijk al voor zich. De cursor is je muispijl. Wanneer jouw muispijl een eigen ontwerp heeft, noemen we dit een custom cursor. Je ziet tegenwoordig steeds vaker op websites, dat de muispijl er net iets anders uitziet, dan de ouderwetse doorsnee muispijl die we van vroeger gewend zijn. Hierbij kun je denken aan een andere kleur muispijl of net even een andere vorm. Daarnaast komt het ook steeds vaker voor dat de muispijl helemaal niet meer op een daadwerkelijke pijl lijkt, maar het bijvoorbeeld is vormgegeven als een cirkel.

Onze front-end developers passen de custom cursor vaak toe op de websites van onze klanten. Hier lees je meer over de trends op het gebied van front-end development.

Hieronder zie je een voorbeeld van onze klant PA.Historia.

custom_cursor_css_feature_2021_brick_zero

Opties custom cursor

Je hoeft het natuurlijk niet bij een cirkeltje te laten. Maak het zo gek als je zelf wil. In principe kun je alles ontwerpen en inzetten als jouw eigen cursor.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden wat je met jouw cursor zou kunnen doen.

gif_custom_cursor_voorbeeld
gif_custom_cursor_voorbeeld_twee

Waar moet je op letten?

Het is natuurlijk superleuk om hiermee helemaal los te gaan. Let er alleen wel op dat jouw cursor gebruiksvriendelijk blijft voor de bezoeker. Het is namelijk het belangrijkste navigatiemiddel van de hele website. Zorg dat de cursor niet te druk oogt of een onlogische vorm heeft voor het doel waarvoor het wordt gebruikt: namelijk navigeren en aanwijzen.

Ondanks dat het een klein onderdeel van de website is en het daardoor een kleine toevoeging lijkt, valt het wel voortdurend op. Dat komt omdat je de cursor bij alles gebruikt. Dit kan een voordeel, maar in sommige gevallen ook een nadeel zijn. Wanneer jouw cursor als vervelend wordt ervaren, komt dat jouw website of webshop niet ten goede. Bezoekers kunnen hierdoor de website zelfs verlaten.

Wanneer gebruik je een custom cursor?

Ondanks dat het steeds vaker voorkomt, gebruiken nog lang niet alle websites een custom cursor. Wanneer je jouw website bijvoorbeeld een bijzondere, artistieke uitstraling wil geven, dan is de custom cursor een leuke toevoeging. Het geeft net even dat extra detail waardoor jouw website zich onderscheidt van de andere websites.

Volgende story