Webdevelopment 21 maart 2022

Waarom een zoekbalk functie op mijn website?

Zoekbalk

Tegenwoordig is iedereen bekend met de zoekbalk functie. Een handige tool op een website om te vinden waarnaar jij op zoek bent, toch? Of misschien soms toch niet helemaal?

Want hoe zorg je er nou voor dat jouw zoekbalk goed werk? En waar kun je allemaal rekening mee houden?

6 tips voor een gebruiksvriendelijke zoekbalk

Er zijn verschillende manieren om jouw zoekbalk zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Wij hebben een paar tips voor jou op een rijtje gezet.

1. Gebruik de auto-complete functie

Deze functie voorkomt de bezoeker tijd en moeite. Het zorgt ervoor dat de bezoeker niet de volledige zoekterm hoeft in te vullen, omdat de zoekbalk al met voorgestelde resultaten komt.

2. Een slimme zoekbalk functie

Je wilt natuurlijk dat jouw zoekbalk ook met typ- en spelfouten weet om te gaan. Wanneer jouw zoekbalk geen foute woorden verbetert, zorgt dit waarschijnlijk voor veel frustratie bij de bezoeker. Zorg daarom voor een zoekbalk die verkeerd gespelde woorden verbeterd en vervolgens het juiste woord aanbiedt.

3. Plaats de zoekbalk altijd op een zichtbare plek

Zoeken naar een zoekbalk om vervolgens iets op te zoeken. Klinkt ingewikkeld, toch? Dat vinden jouw bezoekers ook. Plaats daarom jouw zoekbalk op een duidelijke, zichtbare plek zodat het direct vindbaar is.

4. Zoekbalk optimaliseren voor mobiel

Een mobiel scherm is veel kleiner dan een desktop. Het is daarom belangrijk om de zoekbalk ook mee te nemen in jouw responsive webdesign.

5. Eerdere zoekresultaten weergeven

Help jouw bezoeker een handje door eerdere zoekresultaten te onthouden. Zo kan de bezoeker direct klikken wanneer hij/zij iets opnieuw wilt opzoeken.

6. Maak het visueel

Dit is vooral een handige optie voor webshops. Wanneer bezoekers een zoekwoord invoeren, zou je de zoekresultaten met zowel tekst én afbeeldingen kunnen weergeven. Zie hieronder bijvoorbeeld de zoekbalk van Gas Las Centrum, die onder andere gebruik maakt van visuele zoekresultaten.

gas_las_zoekbalk_functie

Wanneer heb je een zoekbalk nodig?

Misschien is het je al opgevallen dat wij geen gebruik maken van een zoekbalk. Dit heeft te maken met het feit dat onze website vrij eenvoudig is. Alles is direct te vinden via de menubalk bovenaan de pagina. Dit geldt ook voor het weglaten van de breadcrumbs.

Maar wanneer is een zoekbalk wel van belang?

Op een webshop

Een webshop heeft vaak verschillende productcategorieën en daarom veel informatielagen op de website. Daarom is een zoekbalk functie bij een webshop altijd erg prettig.

Op een blog website

Als jouw website veel blogs heeft over verschillende onderwerpen, dan kan een zoekbalk prettig zijn. Een bezoeker kan op zoek zijn naar specifieke informatie. Hiermee voorkom je dat de bezoeker alle blogs moet doorspitten.

Op een website met veel informatieniveaus

Sommige websites hebben veel informatieniveaus. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan het aantal subcategorieën die de menubalk heeft. Met veel informatieniveaus is het altijd wenselijk om een goede zoekbalk te hebben.

Als je twijfelt over een zoekbalk op jouw website, stel jezelf dan vooral de vraag: denk ik dat mijn bezoekers gebruik gaan maken van een zoekbalk?

Twijfel je nog steeds of heb je andere vragen? Wij kunnen je altijd helpen. Onze webdevelopers staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Volgende story