WordPress vs Custom CMS
Waarom je een WordPress website altijd door een WordPress specialist moet laten bouwen.
Ik werd deze week door een klant gewezen op een artikel over maatwerksites versus WordPress websites. Nadat ik het artikel had gelezen schreef ik onderstaande reactie naar onze klant en die wil ik jullie niet onthouden!
Het betreffende artikel is geschreven door iemand die wel van WordPress heeft gehoord, maar er nooit mee heeft gewerkt. Of nooit écht mee heeft gewerkt. Bovendien heeft de schrijver van dit artikel waarschijnlijk veel tijd en geld geïnvesteerd in een maatwerksysteem en is WordPress zijn grootste bedreiging.
Een van de stellingen is dat in WordPress geen eigen identiteit is te creëren en dat het geheel niet flexibel is of nooit 100% aan je eisen voldoet. Inderdaad: WordPress installeren en een aangekocht themaatje configureren kunnen we allemaal, dat is geen website bouwen, dat is hobbyen. Dan ziet het er wel lekker uit, maar dan lever je een product waar je geen geld voor zou mogen vragen. Als je jezelf specialiseert in het bouwen van WordPress websites kijk je heel anders tegen de keuze maatwerk vs WordPress aan (wij hebben jarenlang maatwerksystemen geleverd voordat we overstapten naar WordPress). Je hebt dan immers verstand van zaken.
Het betreffende bureau (ik zal hun naam niet noemen, dat vind ik niet chique) kaart een aantal nadelen van WordPress aan:
Beveiliging
Stelling: WordPress is onveilig omdat het open source is en er veel mogelijke beveiligingslekken in de plugins zitten
Elk systeem is te kraken. Tuurlijk, WordPress is een target omdat 27% van het web erop draait. Maar dat betekent ook dat er veel belanghebbenden zijn om het veilig te maken. En dát betekent dat er uitstekende plugins op de markt zijn waarmee je de site heel goed kunt dichttimmeren. Weet je hoe de meeste systemen gehackt worden? Door slecht gekozen wachtwoorden (password is het meest gebruikte wachtwoord wereldwijd). Zo kom je natuurlijk elk systeem binnen. Wij beveiligen onze WordPress sites op verschillende niveaus, o.a.:
- Gebruikers worden geforceerd een moeilijk wachtwoord in te stellen
- Onze structuur is anders door het gebruik van Git. De standaard WordPress locaties zijn bij ons dus niet te vinden
- Wij installeren een krachtige beveiligingsplugin en configureren die heel ‘strak’.
- Leer meer over WordPress en veiligheid op deze pagina.
- Wij hebben een systeem waarin elke kwetsbaarheid wordt getoond zodra deze is gepubliceerd. Wij krijgen een melding op welke websites een bekend lek is ontdekt en kunnen die daarmee in no-time fixen.
Laadtijd
Stelling: Er zijn extra plugins en thema’s nodig om een WordPress website te laten doen wat je wilt, de kwaliteit van deze plugins varieert enorm en elke plugin komt met onnodige bestanden.
Om te beginnen moet je heel goed weten welke plugins en themes je moet gebruiken. Je kunt niet zomaar alles installeren. Wij testen altijd uitvoerig en duiken echt de code in voordat we een plugin gebruiken. Daarnaast is WordPress heel goed te optimaliseren. Wij hebben onlangs (voor de sport) geprobeerd een 100/100 score te halen bij Google Page Speed Insights. En wat denk je? Gelukt! Is niet nodig trouwens, 95/100 is meer dan goed. Als je weet wat je doet, bouw je een heel strakke WordPress site die in no-time laadt. Lees meer over snelle WordPress websites op deze pagina.
Zoekmachine optimalisatie
Stelling: Je kunt in WordPress heel veel instellen maar hebt nooit totale grip op het systeem zoals je bij een maatwerksysteem wel hebt.
Mits goed gebouwd zijn WordPress websites fantastisch te optimaliseren. En omdat WordPress juist zo veelvuldig wordt gebruikt heeft Google volgens ons zelfs de moeite genomen om WordPress websites goed te kunnen indexeren. Wij hebben een eigen website: www.loten.nl. Afgelopen zondag leverde die ons via Google ruim 200.000 (!) bezoekers op. Allemaal via SEO. Omdat we strak bovenaan stonden op de meest relevante keywords. Voldoende grip op het systeem wat ons betreft J.
Updates
Stelling: WordPress komt regelmatig met updates en ook alle plugins en thema’s komen met updates. Wat gebeurt er als er na een update iets niet meer goed werkt?
Klopt, updates moet je uitvoeren. Een fatsoenlijke webbouwer biedt je een updatecontract aan voor een nette prijs. Is dit een nadeel? Denk het niet. Welk (maatwerk) systeem wordt zo hard doorontwikkeld als WordPress? Precies: geen een. WordPress biedt je 2 tot 3 keer per jaar een update aan met heel veel nieuwe functionaliteit. Zo blijf je bij met de ontwikkelingen in de markt. O ja, en de updates zijn gratis! Kom daar maar eens om bij je maatwerksysteem. Mocht er een keer iets niet meer werken na de update, dan hoor je dat als webbouwer binnen het onderhoudscontract op te lossen. Maar bij een goed ingerichte WordPress website gaan updates bijna altijd soepel.
Support
Stelling: WordPress is open source en beschikt daarom niet over een officiële support desk die je kunt bellen.
Klopt. Geen supportdesk. Wel honderdduizenden webdevelopers die kennis delen in fora en elkaar op weg helpen. En een fantastische ‘handleiding’, de WordPress Codex. Het antwoord op een WordPress vraagstuk zal met de enorme hoeveelheid gebruikers sneller te vinden zijn dan bij een (betaald) maatwerksysteem.
In het artikel komen nog wat zaken naar voren:
Eigen identiteit
Stelling: Wil je een eigen identiteit in je website? Dan moet je een maatwerk systeem bouwen.
In WordPress is ELKE identiteit te verwerken die je kunt bedenken. Je eigen creativiteit is de enige beperking. Klopt, dat vind je niet in standaardthema’s (die heten niet voor niets ‘standaard’).
Plugins voldoen niet aan je eisen
Stelling: Plugins die je downloadt, voldoen nooit 100% aan je eisen.
Voor heel veel functionaliteit die je aan je website wilt toevoegen kan je een plugin vinden. En die voldoen niet altijd 100% aan de gestelde eisen. Dan ga je dus niet bij de pakken neerzitten, dan maak je zelf een plugin die wél helemaal voldoet aan jouw eisen. En die deel je weer met de WordPress community. Dat kan gratis, maar je kunt er ook een betaalde plugin van maken.
WordPress voor kleine sites?
Stelling: Voor de grotere websites en bedrijven met speciale wensen moeten we toch echt verder kijken.
Graag haal ik loten.nl weer aan. Een website die 200.000 bezoekers verwerkt in een dag lijkt me geen kleine site. En die draait als een zonnetje. Daarnaast zijn er legio voorbeelden te noemen van WordPress als basis voor grote en complexe websites (zoals het intranet van de Belastingdienst!). Wij hebben er een aantal in beheer die in omvang, bezoekers en/of complexiteit veel verder gaan dan een ‘standaard’ bedrijvensite. Kijk anders eens op MyTravelPlanner. Een website die helpt bij reisvoorbereiding. Deze site koppelt met systemen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Glaxo Smith Kline, GWK Travelex, en vele anderen. Daarnaast wordt actief gebruikt gemaakt van marketing automation via Mailplus. Voorwaar geen eenvoudige website!
Waarom moet je wel voor WordPress kiezen?
De schrijver vergeet een paar zaken te melden. Redenen waarom je wél voor WordPress zou moeten kiezen:
Gebruiksgemak
WordPress is, mits goed ingericht door de webbouwer, erg gebruiksvriendelijk. Onze klanten werken er graag in omdat ze het snappen. Een systeem dat klanten niet begrijpen is een systeem dat niet wordt gebruikt.
Ecosystem
Omdat WordPress het meest gebruikte Open Source systeem ter wereld is, is er een enorm ecosysteem ontstaan van mensen die op een of andere manier aan de software bijdragen. Van designers tot programmeurs en van marketeers tot ondernemers. 99% van de vragen die klanten aan ons stellen is al eens door een andere klant aan een andere WordPress webbouwer gesteld. In heel veel gevallen is die kennis gedeeld en dus beschikbaar. Dat kan zijn middels een tutorial, een plugin of een thema. We hoeven dus niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Wil je een functionaliteit toevoegen aan je website? Dan is er vaak een plugin voor beschikbaar. De kunst is om als webdeveloper heel goed op te letten of de gevonden plugin de juiste keuze is. Zo ja, dan kan je snel verder. Zo niet, dan zal je zelf wat moeten bouwen.
Efficiënt
WordPress zit vol met standaarden. Zolang je die goed gebruikt, kan je heel snel en efficiënt bouwen. Als ontwikkelaars van plugins en thema’s deze logica goed aanhouden, werkt hun code out-of-the-box. Efficiënt bouwen dus. Dat betekent relatief snel en voor een redelijk budget opleveren.
Overdraagbaar
Een maatwerk CMS is dé manier om klanten aan je te binden. Wij noemen dat een “vendor lock-in”. Wil je weg? Dan is de onderliggende code van het CMS meestal niet van jou. Je krijgt in de meeste gevallen je uploads en een databasedump toegestuurd, maar de website is daarna onbruikbaar. Niet echt wenselijk. WordPress wordt uitgegeven onder de GPL licentie. WordPress is niet van ons. Wij gebruiken het en onze klanten ook. Wij moeten er dus voor zorgen dat onze klanten tevreden blijven want als ze willen, kunnen ze makkelijk bij ons weg. En wil de klant onverhoopt weg dan heeft hij met een WordPress site een paar voordelen:
- De software is niet van ons dus kan de klant die altijd meenemen naar een andere webbouwer
- Er zijn zoveel webbouwers die werken met WordPress, er is altijd wel een partij te vinden die de site kan overnemen
- Omdat de site (als het goed is) binnen de WordPress standaarden is gebouwd, kan de andere bouwer snel aan de slag, hij kent die standaarden natuurlijk ook.
Conclusie
Is WordPress dan altijd het juiste antwoord? Nee. Net als dat een maatwerksysteem niet altijd het juiste antwoord is.
Maar WordPress is wel in 90% van de gevallen waar wij mee te maken hebben het beste antwoord. Als je alle punten hierboven afweegt, kan je een goed besluit nemen of je WordPress of maatwerk moet bouwen.
Vergeet niet dat je veel maatwerk binnen WordPress kunt bouwen. Doe je dat volgens de WordPress standaard, dan is het goed overdraagbaar en zeer efficiënt. Dan moet je natuurlijk wel weten hoe dat moet.
En daarom moet je je WordPress website altijd door een WordPress specialist laten bouwen.