Webdevelopment 13 juli 2022

Website caching: wat is het en wat doet het?

Wat is caching?

Misschien herken je het wel. Je bezoekt voor het eerst een website en het laden duurt langer dan je van andere eerder bezochte pagina’s gewend bent. Dit heeft te maken met de website caching. Maar wat is caching precies? Wij leggen het uit.

Wat is caching?

Kort gezegd, is caching het opslaan van gegevens of een kopie maken van de recent bezochte webpagina die is ondergebracht bij een webserver. Deze gegevens worden opgeslagen waardoor een volgend bezoek aan de webpagina dezelfde gegevens sneller geladen worden. Dit heeft een positieve invloed op de laadtijd van een webpagina en zal de prestaties doen verbeteren. De bezoeker hoeft de volgende keer bij het bezoeken niet lang te wachten totdat het is geladen.

Hoe werkt caching?

Jij als bezoeker bezoekt voor het eerst bijvoorbeeld www.getsturdy.nl. De website wordt nu allereerst op de ‘normale’ manier getoond: de webbrowser geeft een seintje dat je de website wilt bezoeken, vervolgens ontvangt de webserver de aangevraagde webpagina en zet dit om in HTML-bestanden. De webserver stuurt dit door naar de webbrowser.

Jij als bezoeker bezoekt voor een tweede keer bijvoorbeeld www.getsturdy.nl. De webserver heeft de bestanden opgeslagen en hoeft nu niet meer na te denken over het omzetten naar HTML-bestanden. Deze zijn namelijk al gereed en worden direct doorgestuurd naar de webbrowser.

Caching technologie voor prestatieverbetering van websites

Zoals eerder benoemd, is caching een ultieme manier om de website beter te laten presteren. Wanneer een website traag laadt dan zullen bezoekers al gauw de website verlaten. Een goede pagespeed is dus van essentieel belang. Wij begrijpen heel goed dat dit voor website eigenaren belangrijk is, daarom zorgen we ervoor dat onze WordPress websites zijn voorzien van de beste caching technieken.

Volgende story