Webdevelopment 3 februari 2020

Video intro op je website

Steeds meer websites tonen tegenwoordig een sfeervideo op de homepage. Het ziet er tof uit én de klant krijgt gelijk een indruk van wat het bedrijf zoal doet. Maar is zo’n video niet te zwaar voor je website? Sturdy Digital zet de voor- en nadelen tegen elkaar voor je af, zodat je de juiste beslissing kunt maken voor het wel of niet plaatsen van een video.

Voordelen

  1. Snelle eerste indruk

De titel spreekt voor zich. Als je een video als intro op je homepage zet, krijgt de bezoeker gelijk in de eerste seconden al een indruk van het bedrijf. Een video is toegankelijker dan een stuk tekst dus pakt de bezoeker snel veel informatie op. Daarnaast kan de bezoeker zich sneller identificeren met het bedrijf.

  1. Extra SEO mogelijkheid

Als je de video bij een derde partij laat weergeven, zoals YouTube of Vimeo, zorg je voor een extra SEO mogelijkheid. Deze partijen maken van je video namelijk een pagina. Let er dus goed op welke titel je geeft aan je video en wat je in de beschrijving zet. Vergeet ook niet om bij de beschrijving een link naar je website en social media kanalen te zetten!

  1. Videocontent blijft beter hangen

Met een video trek je gelijk de aandacht van de bezoeker. Mensen onthouden 80% van wat ze zien, 20% van wat ze lezen en 10% van wat ze horen.

Nadelen

  1. De site laadt vertraagt

Dit is een veelgemaakte aanname als je video gebruikt op je website. En het klopt dat als een video geladen wordt, dit inderdaad zwaar is. Sturdy Digital maakt altijd gebruik van een derde partij als YouTube of Vimeo. Dit doen wij, omdat de video dan op een veel krachtigere server wordt gehost. Dit zorgt ervoor dat een video minder zwaar is dan als je het via een mp4 bestand op je website upload. Is de laadtijd hiermee acceptabel? Zo ja, hoe lang duurt het? Kan je voorbeelden geven van een site waarbij video wel of niet aan staat? Dus 1 site, in twee varianten? Geef hier Pagespeed en Wesitetest.org resultaten bij weer in screenshots.

  1. Het kost tijd en geld om een video te maken

Het kost inderdaad meer tijd en geld om een video te maken, want je moet een script schrijven, de productie regelen, de video editen etc. dat hier veel tijd in gaat zitten is een understatement. En  dit is kostbaarder dan het schrijven van een introductietekst. Kijk dus goed of het de investering waard is voor jouw website. Om dat goed te bepalen stel je jezelf de volgende vragen:

  1. Vind je het lastig om in woorden te omschrijven wat je bedrijf/merk doet?
  2. Wil je graag in een kort overzicht weergeven waar je als bedrijf voor staat?
  3. Vind je het belangrijk om de cultuur van je bedrijf te laten zien?

Als je een of meer van deze vragen met “ja” kunt beantwoorden, kun je een video op je website zeker overwegen.

  1. Extra informatie weergeven en wijzigen

Met een tekstuele introductietekst kun je eenvoudig call to actions (CTA’s) plaatsen, dit gaat echter niet bij een welkomstvideo. Zorg dus voor een helder visueel overzicht op je homepage met CTA’s in een actiekleur zodat de bezoeker gelijk weet waar hij moet klikken.

Daarnaast kun je een tekst eenvoudiger aanpassen dan een video. Zorg er dus voor dat de video alleen algemene informatie bevat en geen actualiteiten die misschien na een paar maanden meer van toepassing zijn.

  1. Niet alle bezoekers vinden een video prettig

Bezoekers die snel even wat op willen zoeken, of die juist wel graag willen lezen in plaats van kijken, zullen sneller afhaken op jouw website. Het nadeel hiervan is dat je hierdoor conversie mist. Aan de andere kant kan het juist meer bezoekers opleveren die video juist wel als prettig ervaren. Zorg er in ieder geval voor dat de video kort en bondig is.

Conclusie

Wij zijn van mening dat video zeker van extra waarde kan zijn voor je website, als het maar een functie heeft. Je kunt meerdere video’s plaatsen, zoals een sfeerbeeld op de homepage en een how to voor het verduidelijken van een product. Extra tip, als je bij vimeo je video gaat hosten, neem dan een betaald account. De programmeurs van jouw website hebben dan meer mogelijkheden om aanpassingen te doen. Sturdy Digital helpt je graag met het formuleren van de juiste (video)boodschap op jouw website. Neem voor meer informatie contact (link) op met ons.

Volgende story