Webdesign 30 mei 2021

Belangrijke webdesign trends in 2021 (skeuomorfisme en flat design)

Belangrijke webdesign trends in 2021 (skeuomorfisme en flat design)

De wereld van webdesign is constant aan het veranderen en aan het verbeteren. Populaire designtrends van nog geen 15 jaar geleden zijn nu in 2021 alweer zwaar verouderd en deze cyclus blijft zich vooralsnog voortzetten. De design trends zijn vaak technologie gerelateerd en dat is dan ook de reden voor de snelle ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Daarnaast spelen er nog een aantal andere zaken mee in de snelle verandering van het webdesign, namelijk de mate waarin het voldoet aan de kwaliteit van de website. Hier lees je de nieuwste en belangrijke webdesign trends in 2021.

4 belangrijke redenen voor de verandering in webdesign:

  • Snelle technologie
  • Inspelen op vertrouwen
  • Betere vindbaarheid
  • De mate van toegankelijkheid

Met de komst van de eerste iPhone in 2007 is het bekijken van websites voor altijd veranderd. De focus kwam steeds meer te liggen op mobiele apparaten, die over het algemeen een kleiner scherm hebben, dan die van je laptop of computer.

De designtrends speelden hier ook op in. Zo was het in deze tijd heel gebruikelijk om de échte wereld (3D) naar je scherm te halen (2D). Binnen de designwereld werd er dus veel afgekeken hoe de echte wereld eruitziet. Een goed voorbeeld hiervan is de notities app op een iPhone, die enorm lijkt op een écht notitieblok van geel papier. De tekst is hier ook in een speciaal lettertype visueel gemaakt om aan te duiden dat het hier om een notitieblok gaat. Dit geldt ook voor de actieknoppen onder in het scherm.

notes-iOS-14-brick-zero.png
notes-iOS-6-brick-zero

Designtrend skeuomorfisme

De ontwerptaal – een ontwerpstijl waar de echte wereld wordt nagebootst in de digitale wereld – wordt ook wel skeuomorfisme genoemd. Deze designtrend was met de opkomst van de iPhone en touchscreens erg populair om te gebruiken, omdat de mens nooit eerder gebruik heeft gemaakt van deze technologie, maar wel gewend is aan het element uit de echte wereld.

Door de alsmaar stijgende populariteit van de smartphones kon het web ook niet achterblijven en is vergelijkbare stappen gaan zetten omtrent ontwerpen van herkenbare elementen uit de digitale wereld. Websites werden steeds meer ontwikkeld vanuit het oog van de gebruiker. Ook werden ongeschreven “afspraken” gemaakt hoe bepaalde elementen zich zouden moeten gedragen en hoe deze eruit zouden moeten zien.

Door deze designpatronen op verschillende websites en applicaties in te zetten krijgt de gebruiker een goed idee van de mogelijke functie van een handeling en geeft dit rust. Mensen vinden het over het algemeen lastig om nieuwe dingen te leren en vaak is iets nieuws “eng”. Om alsnog een hoge conversie te behouden, is het belangrijk dat een website dus vertrouwd aanvoelt, maar alsnog uniek is om onderscheidend te zijn van andere websites.

Flat design binnen de digitale wereld

Na het maken van steeds meer referenties naar de echte wereld, verschoof de focus terug naar een “flat” en minimalistisch design, waar alleen schaduw nog de perceptie van 3D gaf. Het voordeel van deze “platte” designtaal is dat de vormgever meer vrijheid kan krijgen bij het ontwerpen van websites en andere digitale omgevingen.

Zo kan je de beperkingen van de echte wereld trotseren en een totaal andere manier van content tonen, maar ook logisch laten aanvoelen in de digitale wereld. Echter, zijn mensen niet zo van veranderingen en werd dit in eerste instantie niet goed ontvangen. De klikbare elementen op een pagina waren bijvoorbeeld niet meer zo duidelijk als eerst en acties in het algemeen waren lastiger te begrijpen.

De combinatie van skeuomorfisme en flat design

Na vele jaren “flat” design als meest voorkomende ontwerptaal te hebben gezien op het web, zie je de wederkomst van het skeumorfisme weer terugkomen in de digitale wereld. Echter, ziet dit er nu wel anders uit en is dit meer een samenvoeging van flat design en skeuomorfisme. Dit voelt veel moderner aan dan tien jaar geleden door de rustigere kleuren en algehele verhoogde leesbaarheid.

neuomorphisme_skeuoformisme_brick_zero

Sturdy Digital en de nieuwste designtrends

Na grote verschillen te hebben gezien in het web zou je denken dat het nu wel eens over zou kunnen zijn, maar niets is minder waar. Het web staat nooit stil en dagelijks zie je ontwerpers met nieuwe ideeën komen, die zomaar eens de norm kunnen gaan worden in de toekomst van de digitale wereld.

Bij Sturdy Digital zijn wij continu bezig om de huidige designtrends in de gaten te houden en deze te verwerken binnen onze websites waar de gebruiker en opdrachtgever centraal staan.

Wil jij ook meegaan met de tijd en een website die in deze tijd niet misstaat? Neem dan contact met ons op en samen maken wij er wat moois van!

Volgende story