Webdesign 13 juni 2022

Hoe verhuis ik mijn website naar een andere hosting partij?

Hoe verhuis ik mijn website naar een andere hosting partij?

Ben je toe aan een nieuwe webhosting? En wil je graag de huidige hosting vervangen voor een nieuwe webhosting, maar nu de vraag: hoe verhuis ik mijn website naar een andere hosting partij? Wij helpen.

Een website verhuizen naar een andere host lijkt in eerste instantie ingewikkeld. Zeker als je dit nog nooit hebt gedaan en nog niet veel kaas hebt gegeten van technische zaken rondom websites. Wij hebben hier gelukkig dagelijks mee te maken en geven jou graag wat advies.

Wat is hosting?

Laten we eerst wat uitleg geven, want wat is webhosting precies? Het betekent letterlijk: het huisvesten van je website en dit gebeurt op een webserver. Een webserver kan slechts één, maar ook duizenden websites beheren en heeft een razendsnelle verbinding met het internet. Hiermee maak je het mogelijk dat webbrowsers jouw website kunnen tonen. Stel, iemand tikt jouw website domeinnaam/URL in bij een webbrowser als Google Chrome, dan haalt Google Chrome de website op vanuit de webserver. Zo verschijnt deze op je scherm. De razendsnelle webserver behoort tot een hosting partij (als ons). Wij zijn dus eigenlijk de ‘huurbaas’ van jouw snelle website.

In een aantal stappen naar een veilige verhuizing

We kunnen ons voorstellen dat het spannend is om de website veilig te verhuizen. Daarom hebben we de nodige stappen zo duidelijk mogelijk omschreven. Zo weet jij exact wat je moet doen en voorkomen we frustraties.

1. Maak een back-up van de website en de database

Je wilt natuurlijk niet dat, wanneer de website wordt verhuisd, gegevens of instellingen verloren gaan. Daarom raden wij altijd aan om eerst een backup te maken binnen je huidige hosting systeem. Weet je niet hoe dit precies werkt? Vraag het even na. Vaak is support snel met reageren en kunnen ze je helpen bij het maken van een back-up.

2. De verhuiscode en domeinnaam (optioneel)

Allereerst, is het van belang dat je bij de huidige hostingpartij de verhuiscode aanvraagt. Dit kun je vaak binnen het hosting systeem/panel opvragen of je neemt contact op met support. Ook hiermee kunnen ze je helpen.

Wij hebben een eigen domeinregistratie en beheer. Zo heb je al een domeinnaam vanaf €2,- per maand. Heb je al een domeinnaam? Dan ontvangen wij deze graag per mail. Ook met eventuele subdomeinen. Onze projectmanager en accountmanager zullen je hierover informeren.

Heb je al een domeinnaam en wil je die naar ons verhuizen? Laat het ons weten! Vervolgens ontvangen wij graag de DNS gegevens. Dit doen we altijd op een beveiligde manier bijvoorbeeld middels een tool waarbij de gegevens maar een keer getoond worden.

Geen zin om dit zelf op te pakken?

Wij kunnen je natuurlijk helpen. Onze webdevelopers staan voor je klaar om je door dit technische puzzelstuk heen te leiden. Wellicht komen onze hosting pakketten van pas.

4. Hostingpakket

Na het bepalen van de domeinnaam is het tijd om een geschikt hostingpakket uit te kiezen. Hostingpakketten kunnen verschillen van hosting type zoals gedeeld of een eigen VPS, maar ook van schijfruimte. Want hoeveel ruimte heb je eigenlijk nodig, 25 GB of 10 GB?

De resultaten bepalen natuurlijk de prijs voor het pakket. Bekijk onze hosting pakketten.

Dit zal altijd in overleg zijn met de hostingpartij. In ons geval zal onze accountmanager dit met jou bespreken.

5. Verhuizen

Nu zijn we eindelijk aangekomen bij het échte verhuizen! Bij ons is het makkelijk, want wij vragen enkel een aantal gegevens en het verhuizen pakken wij voor je op. Dus heel veel technischer wordt het niet.

  • FTP gegevens: De FTP gegevens hebben wij nodig om een technische check uit te voeren. Zo zijn we er zeker van dat de verhuizing goed zal verlopen;
  • CMS inlog: De gebruikersnaam en wachtwoord van het CMS hebben wij nodig om een technische check uit te voeren. verbeterd aangezien alleen relevante producten worden getoond;
  • Database gegevens: Met de gegevens kunnen we ervoor zorgen dat de huidige database veilig wordt overgezet naar de nieuwe server.

6. DNS instellingen of records voorbereiden (optioneel)

Heb je ervoor gekozen om bij stap twee de domeinnaam niet naar ons te verhuizen, dan is het noodzakelijk dat de DNS instellingen worden aangepast, zodat ze naar de nieuwe server verwijzen. Denk ook na over de TTL (Time to live). Het is belangrijk dat de TTL ruim van te voren op een lage waarde ingesteld wordt (bijvoorbeeld vijf minuten) zodat de verhuizing sneller verloopt. Bij aanvraag zal onze projectmanager meer informatie geven over welke DNS instellingen aangepast moeten worden en op welk moment dit moet gebeuren. Dit kun je uiteraard ook laten uitvoeren door de huidige beheerder.

DNS (Domain Name System) instellingen zijn gegevens die ervoor zorgen dat het verkeer naar jouw website goed wordt gestuurd. Dit kan zowel voor de website zelf betekenen als voor e-mails die gekoppeld staan aan het domein.

Om ervoor te zorgen dat de verhuizing goed verloopt, zullen we van jou nog een aantal kleine stappen moeten vragen om de DNS instellingen goed voor te bereiden. Deze stappen zou je natuurlijk ook kunnen laten uitvoeren door de huidige hostingpartij of domeinbeheerder:

1. Zijn er nog AAAA-records voor de website? Deze kunnen verwijderd worden. (AAAA-record is een type record die ervoor zorgt dat een (sub)domein wordt verwezen naar een IP-adres.)

2. De TTL van de A-record voor het hoofddomein kun je vlak voor verhuizen op 5 minuten zetten. Hiermee zorgen we ervoor dat de website direct overal ter wereld beschikbaar is.

3. De TTL van de A-record of CNAME-record van het subdomein kun je vlak voor het verhuizen op 5 minuten zetten. Ook hiervoor geldt dat de website direct overal ter wereld beschikbaar is.

7. E-mails

Als allerlaatste vraag, heb je e-mail adressen die gekoppeld zijn aan het huidige domein? Dan is het verstandig om deze los te koppelen en onder te brengen bij een e-mail partij. Uiteraard kun je de huidige hostingpartij hierom hulp vragen.

Volgende story