Nieuwe website IVN.nl

Ontwikkel een website voor de landelijke organisatie van IVN én voor alle 180 afdelingen in het land. En dat allemaal in 1 WordPress installatie.

Een WordPress netwerk van websites dus waarbinnen content van de gehele organisatie kan worden gedeeld.

IVN

IVN Natuureducatie laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doet ze met natuuractiviteiten, cursussen en projecten. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Binnen de organisatie van IVN worden veel events georganiseerd en content gecreëerd. Denk hierbij aan het organiseren van lezingen, wandelingen en doe-dagen. Daarnaast is er een schat aan informatie aanwezig over uiteenlopende onderwerpen in de vorm van lesmateriaal, blogs, podcasts en video.

Al deze informatie wordt via ivn.nl voor de bezoeker ontsloten.

De nieuwe website heeft als belangrijkste doelen:

Activeren en faciliteren
Bezoekers moeten worden verleid om over te gaan tot actie: het daadwerkelijk beleven van de natuur. De website biedt content en functionaliteit om deze actie te faciliteren.

Informeren
De website heeft als doel om bezoekers te informeren over natuur in het algemeen en de toegevoegde waarde van IVN in het bijzonder.

Bekijk hier de website ivn.nl

De bezoeker centraal

De vraagstelling van bezoekers op ivn.nl is zeer divers. Net als de doelgroep. Daarnaast heeft IVN een groot aanbod aan content, producten en diensten. Niet alle vragen laten zich vangen in een navigatiestructuur. En niet alle bezoekers nemen de moeite om de navigatiestructuur te volgen. Om dedoelgroep centraal te stellen en een intuïtieve gebruikerservaring te bieden, zijn geavanceerde zoek- en filterfunctionaliteiten ontwikkeld. De bezoeker geeft een zoekterm in in de natuurzoeker op de homepage waarna hij een overzicht krijgt met resultaten. De gedetailleerde filters laten de bezoeker snel en efficiënt de gewenste resultaten vinden. Deze filters zijn veelzijdig en omvatten categorieën zoals content type, afdeling, doelgroep en locatie.

De resultatenpagina ontsluit verschillende content soorten zoals evenementen, podcasts, nieuwsberichten, cursussen en nog veel meer. Voor een overzichtelijke weergave van deze resultaten lieten wij ons inspireren door Netflix: elk soort content een eigen ‘rail’. Onze techniek groepeert en prioriteert post types, waardoor bezoekers een duidelijk overzicht krijgen van de beschikbare informatie, geordend naar relevantie en type.

Slimme synchronisatie binnen het WordPress Netwerk

Een belangrijk aspect van de IVN-website is de naadloze integratie van content over verschillende multisites. Een evenement dat door een van de afdelingen wordt geplaatst, verschijnt ook in de centrale natuurzoeken. Beheerders kunnen per post type kiezen uit drie synchronisatie-opties: geen, handmatig of automatisch. Dit zorgt voor een flexibele en doelgerichte distributie van content over de landelijke, provinciale en afdelingswebsites.

Contenteigendom en SEO waarde

De oorspronkelijke auteur dient altijd de SEO-waarde van de content te verkrijgen, zelfs als deze wordt gesynchroniseerd over verschillende websites. Dit zorgt ervoor dat bezoekers altijd worden doorverwezen naar de originele bron, wat bijdraagt aan de SEO-waarde van de post en de herkenbaarheid van de auteur.

Dat is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan. De content van IVN wordt voor een groot deel gepubliceerd door vrijwilligers in de ruim 180 afdelingen van de organisatie. Een zoekfunctie dient daarom te zoeken in alle websites die onder het domein ivn.nl vallen. Daarbij is het belangrijk dat de auteur van de content de (SEO) waarde van het artikel krijgt toegewezen maar dat de resultaten van de zoekactie voor de gebruiker allemaal op 1 plek worden gepresenteerd.

Sturdy ontwikkelde een techniek waarbij content uit afdelingswebsites door de landelijke redactie kan worden overgenomen op de landelijke website. Op deze manier wordt de kracht van de afdelingen gebundeld op het domein ivn.nl wat de vindbaarheid van de totale organisatie versterkt terwijl die recht doet aan de inspanningen van de (vrijwillige) auteur.

Centrale mediabibliotheek

IVN.nl biedt een centrale mediabibliotheek die toegankelijk is op elke site binnen het netwerk. Zo kan iedereen afbeeldingen gebruiken, maar kunnen alleen geautoriseerde gebruikers afbeeldingen kunnen uploaden. Dat zorgt voor zowel kwaliteitsbeheer en merkconsistentie. Bovendien is de kans op het gebruik van foto’s zonder licentie hiermee een stuk kleiner.

Content- en SEO migratie

Contentmigratie

De vorige website van ivn.nl was ontwikkeld in Drupal. Op de website staan duizenden artikelen van heel veel verschillende afdelingen en auteurs. Dat vraagt natuurlijk om een geautomatiseerde migratie.

De nieuwe URL-structuur die door onze partner SDIM werd voorgesteld en de opzet van de nieuwe website als WordPress netwerk maakten de migratie echt lastig. Combineer dat met een redacteurenpoel van ruim 180 vrijwilligers en de uitdaging is compleet.

We ontwikkelden diverse scraping scripts die de content van de oude naar de nieuwe website heeft overgezet. De content is klaargezet in de nieuwe website en daarna door de redacteuren gecontroleerd en aangepast waar nodig.

SEO-migratie

Om de opgebouwde SEO waarde van ruim 180 verschillende afdelingen over te zetten naar de nieuwe structuur is een uitvoerig redirect document nodig. Alle URL’s die ooit zijn geïndexeerd door Google dienen te worden voorzien van een permanente (301) redirect naar de nieuwe URL. Op die manier weet Google waar de content te vinden is op de nieuwe website en worden zo weinig mogelijk onnodige 404 meldingen gegenereerd.

SDIM stelde een spreadsheet op dat door onze programmeurs is vertaald naar een redirect script dat alle redirects efficiënt afhandelt.