Kenniscentrum voor Dutch Green Building Council

Een uitgebreid kennisplatform voor verduurzaming in de bouw. Vindbaar en gebruiksvriendelijk van opzet. Gekoppeld aan AFAS voor login en events.

Kennisdeling als belangrijkste doelstelling

Stichting Dutch Green Building Council (DGBC) is de landelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken. Dat is nodig, omdat klimaatverandering sneller gaat dan gedacht. DGBC kan met haar brede achterban uit de bouw- en vastgoedsector het verschil maken. DGBC is in 2008 opgericht op initiatief van de markt.

Bekijk de website

Online kenniscentrum

DGBC is kennispartner voor de Nederlandse markt als het gaat om verduurzaming in de gebouwde omgeving. Doelstelling van de nieuwe website is om met de bestaande en nieuwe kennis een veel groter bereik te creëren. Verduurzaming is hard nodig en daarvoor is kennis nodig. Die kennis is aanwezig bij de specialisten van DGBC, maar ook bij het brede partnernetwerk dat zich sinds 2008 heeft aangesloten.

Op de oude site werd geen onderscheid gemaakt tussen kennisartikelen en nieuwsberichten. Bij het ontwikkelen van de nieuwe site hebben we verschillende content typen gedefinieerd zodat we een scheiding kunnen maken in het soort content dat wordt aangeboden. Denk hierbij aan:

  1. Kennisartikel
  2. Publicatie
  3. Voorbeeldproject
  4. Interview
  5. Longread
  6. Tools
  7. E-learning
  8. Opgenomen webinar

Deze soorten content kunnen worden gefilterd op thema, sector en onderwerp. Wij introduceerden ook een filter voor het kennisniveau van de bezoeker: van Basiskennis via Verdieping naar Expert. De gebruiker kan op die manier snel een selectie van content maken die aansluit op zijn of haar behoefte. Alle content wordt weergegeven in een opzet die we kennen van bijvoorbeeld Netflix: rails met per content type een overzicht van het (actuele) aanbod.

Als Kennisdeling de belangrijkste doelstelling is

Als kennisdeling je belangrijkste doel is, verdient het alle aandacht om de kennis op een zo sterk mogelijke manier te ontsluiten. Tijdens de concepting fase van dit project bedachten wij onder andere de volgende functionaliteit:

Woordenboek

Het jargon van DGBC bestaat uit veel afkortingen en specialistische termen. DGBC had een pagina met een verklarende woordenlijst, maar die werd niet veel bezocht. Wij ontwikkelden een woordenboek, en gingen en stap verder. Wanneer een van de woorden uit deze lijst in een tekst ergens op de site wordt gebruikt, herkent de website die automatisch, en plaatst er een (SEO-vriendelijke) link op. Die link resulteert in een ballonnetje met korte uitleg en een link naar de pagina waar de term volledig wordt uitgelegd.

De bezoeker die de tekst leest, wordt hier op zijn wenken bediend. Als hij of zij een woord of afkorting tegenkomt die onbekend is, is een mouse over op de link voldoende om de term te begrijpen. Het lezen van het artikel wordt hiermee niet onderbroken maar juist aangevuld met de ontbrekende kennis.

Nieuw toegevoegde woorden worden automatisch gelinkt in de tekst waar die voorkomt. Dit maakt het voor DGBC erg handig om het woordenboek naar hartenlust uit te breiden.

DGBC Woordenboek animatie

Altijd actueel

De kennis die DGBC aanbiedt, is onderhevig aan veranderingen. Inzichten en innovaties maar ook wetgeving zorgen benodigde aanpassingen in de aangeboden content. Elk artikel op de site is geschreven door een specialist van DGBC. X dagen na het publiceren van een artikel, ontvangt deze auteur automatisch een uitnodiging om het artikel te reviewen. Is het nog actueel? Zijn er ontwikkelingen die van invloed zijn op de inhoud van het artikel?

De auteur leest het artikel, en heeft dan 2 opties:

  1. Het artikel is nog helemaal up-to-date. In dat geval slaat hij het op en is op de site te zien:
    1. Publicatiedatum: oorspronkelijke datum
    2. Laatst gereviewd op: datum van opslaan na review.
      Zo weet de bezoeker dat de aangeboden  content volgende de auteur nog up-to-date is.
  2. Het artikel behoeft een aanpassing. De auteur verwerkt deze en slaat het artikel op. Op de site verschijnt:
    1. Publicatiedatum: oorspronkelijke datum
    2. Laatst gereviewd op: datum van opslaan na het doorvoeren van de aanpassing.
      Ook hier weet de bezoeker dat de aangeboden  content volgende de auteur nog up-to-date is.

Zolang de auteur niet reageert op de alert, verschijnt boven het artikel de oorspronkelijke publicatiedatum en de opmerking: Dit artikel dient te worden geactualiseerd door onze specialist. Neem contact op met de auteur voor eventuele vragen.

Bovenstaand proces verloopt helemaal automatisch. De auteur hoeft enkel de inhoud te beoordelen en te herzien. De bezoeker weet te allen tijde of de content up-to-date is.

DGBC altijd actueel

Een uitgebreide zoekfunctie

Een kenniscentrum met ruim 1500 artikelen verdient een zoekfunctie die de gebruiker helpt bij het vinden van de juiste kennis. De zoekfunctie die wij ontwikkelden biedt de volgende opties:

Automatische suggesties

Wanneer de bezoeker een zoekterm intypt, wordt deze door de zoekmachine automatisch aangevuld met suggesties. De zoekterm “Pari” wordt bijvoorbeeld automatisch aangevuld tot Paris Proof. En dat niet alleen, de resultaten worden onderverdeeld naar post typen zodat de bezoeker beter weet welk resultaat het beste past.

Zoekfunctie per content type

Op pagina’s waar slechts 1 content type wordt aangeboden, beperkt de zoekfunctie zich ook tot enkel die content. Zoekt de gebruiker bijvoorbeeld een partner, dan beperkt de zoekmachine zich tot een overzicht van partners die aan de zoekterm voldoen.

Resultatenpagina

Op de resultatenpagina is een filter beschikbaar waarmee de bezoeker kan kiezen voor een content type. Zoekt de bezoeker een evenement over Paris Proof, dan kiest hij op de resultatenpagina eenvoudig voor de tab “Events”.

DGBC Zoekfunctie

Partnernetwerk, koppeling met AFAS

Synchronisatie met AFAS

DGBC heeft een uitgebreid partnernetwerk. Van architectenbureaus tot bouwondernemingen, en van financierders tot woningcorporaties. DGBC verstevigt de onderlinge relatie van deze partners middels het geven van trainingen en het organiseren van events. Deze zijn allemaal te vinden in de Agenda. De evenementen in de Agenda worden automatisch opgehaald uit AFAS, inschrijvingen worden direct in AFAS verwerkt. Een volledig geautomatiseerd proces dat veel handwerk en de daarbij behorende eventuele fouten voorkomt.

Partnerdashboard

Partners hebben een eigen login op de website waarmee ze een dashboard ontsluiten met de volgende functies (afhankelijk van het type partnership):

  1. Het doorgeven van mutaties
  2. Een overzicht met ingeschreven evenementen
  3. Een overzicht met gestarte e-learnings
  4. Een overzicht met eerder aangevraagde downloads
  5. Een overzicht met behaalde diploma’s
  6. De mogelijkheid om een partnerpost of voorbeeldproject in te sturen

Ook hier speelt AFAS een belangrijke rol. Wanneer een partner inlogt wordt allereerst in AFAS gecheckt of het betreffende lidmaatschap nog actief is. Zo ja, dan logt de gebruiker in op WordPress en verschijnt het dashboard.

Het dashboard in WordPress combineert dus content uit AFAS met content uit de website. Persoonsgegevens worden in AFAS bewaard, niet op de site. Zo is er 1 ‘single source of truth’ en is de data veilig opgeslagen op de plek waar het thuishoort.

Content migratie

De oude website van DGBC was niet in WordPress ontwikkeld. Toch wilden wij ervoor zorgen dat de communicatieafdeling van DGBC niet alle content handmatig hoefde over te zetten. Én we wilden alle content gelijk in nette Gutenberg blokken zetten. Daarvoor hebben we een importscript geschreven die het volgende verzorgde:

  1. Alle content van de oude site ophalen
  2. De HTML opschonen om ongewenste code te verwijderen
  3. De HTML opschonen om de content om te schrijven naar Gutenberg blocks
  4. De teksten aanpassen op gewenste opmaak (bijvoorbeeld CO2 ipv CO2)
  5. Alle posts aanmaken op de nieuwe website

Er was nog een verschil in opzet van de oude en de nieuwe website. De nieuwe website heeft veel meer content typen dan de oude. Daarom ontwikkelden wij een functie waarmee het post type op de nieuwe website kon worden ingesteld. Een nieuwsartikel dat eigenlijk een interview was, kon met een druk op de knop worden omgezet.

DGBC visuals van de contentmigratie via CSV naar WordPress Gutenberg.